miércoles, 25 de febrero de 2009

Fer-se ric és gloriòs.















He preferit plenar un post més amb fotos de la gent, aixina en fique 5. Va ser de la primera visita a la ciutat amb estos. Finalment fique la famosa foto, però aquesta volta, feta per mí, original 100%. Anarem a la zona de Pudong, i després a XinTiandi, barri antic, un poc decepcionant, però bé, almenys el gelat de ColdStone que ens menjarem allí estava bo.



Continue amb una cosa que vaig escriure ja fa prou temps, però que trobe interessant que la llegiu:


"S´haureu adonat que he canviat el to del blog a un més seriós. No vos preocupeu, ja tornaré a les animalaes prompte, sencillament note la necessitat d´escriure i plasmar tot el que he viscut . Avui es 26, el día de Nadal Xino. Des d´así puc sentir els cohets i les traques, porten més de 12 hores dale que te pego. Res que no hagem vist en falles.

Després de les visites als monasteris pròxims, m´he dedicat a estar en casa estudiant xino, i a no fer res. Poques coses han canviat. Dos dies enrere, justet per arribar al día d´any nou xino, vingué la segona germana. Al principi em vaig alegrar, la xica es graciosa i algo nou aportava alegría al avorriment...però el pitjor m´esperava a la nit. Si sols hi han tres llits, obviament, no m´anaven a permitir dormir en el mateix llit que la xicona. Aixina que son pare vingué a dormir al meu llit i ella a dormir en sa mare. Son pare ronca com un bou, es tira pets sense parar, i pa més patiment meu personal, l´home, acostumat a dormir en la dona, mentres dormia i roncava al mateix temps, va fer menció d´abraçar-se a mí. Dissimuladament vaig fer com si anara a pijar, i l´home canvia de posició de forma automática. Mala por. Les nits, que pa mi eren un alivi, ara són un patir.

I ara voldría continuar explicant la forma de ser dels xinos. Res de bo, per a variar. La idea d´aquest post es descriure un poc el carácter xino, basat en la meua experiència personal. Comencem per les coses bones. Ya está. Anem a les coses males.


1.- Són uns egoístes desconsiderats a l´extrem. Vaig a ficar 5 exemples molt típics i voreu que vull dir :
Fumar en l´autobús, inclús si hi han persones majors, xiquets o dones prenyaes. Lo mateix aplicable al tren.
Tirar la basura al carrer. Tirar els papers per terra és una cosa molt habitual. Nosaltres solem dir la típica parida :"Aixina donem faena als barrenderos". ¿Però que fas quan no hi han barrenderos? Acumular merda en el carrer.
Fan un ruido ABOMINABLE menjant. És una cosa de les més desagradables, quan menjen fan el típic soroll a lo chop, chop amb la boca, com si foren xiquets xicotets, i quan beuen sopa, el sonit del ssssssshhhhhh es sent fins l´altra habitació. S´aponen al plat com si foren gossos i xuclen la sopa, el arroç i tot lo que siga. A mí me rallà vore esta gent menjant sopa amb palillos. Sí, increíble, però veritat. Es pot fer, però es el equivalent a menjar-se un yogur líquid amb un tenedor, fas molt de ruido i tens que menjar molt de pressa i en la boca pròxima al pot. Lamentable, jo deia que no sabia menjar bé amb palillos i aleshores em donaven una cullera. No vos penseu que es una cosa pròpia d´aquesta casa. En el comedor chino de la universitat, hi ha cada concert de ruidets a hora de dinar que ni la filarmónica. (Fa poc m´he enterat que quan més ruido fas menjant significa que el menjar més bo està, inclús en Japó és una costum obligatoria).



Tirar escopinyaes i gargalls on els ve. No importa si es un restaurant, una casa, una pati, l´hospital o si estás dinant o sopant. Quan els ve l´ascopinyà, el grogrogrogro i el gapo en el piso no tel lleva ningú. No importa edat ni condició. Es meravellós vore una xica ben guapa i arreglà, i de repent girar-se i tirar la gargallà.


Ficar la música tot lo alt que els dona la gana i m´importa un pepino el que pensen els demés. Ja he parlat d´açò en el corridor de la meua habitació. En aquest cas em referisc a altra cosa. Per exemple, estic dormint una lleugera siesta, el xino Paco entra a casa i se fica a vore la tele a tot volumen. No els importa una merda que estigues mal o dormint, el respete es una cosa que no existeix.

I la última cosa em serveix per introduir el que volia dir en aquest post. Ixa falta de respecte cap als demés. Per exemple, es molt curiós, en els cines, això de apagueu el mòvil s´ho passen del forro. El resultat es que pots estar mirant la pelicula i el tío del costat i el d´enfront parlant pel mòvil a grito pelao en l´amic. Jo mateixa he viscut aquesta situació, raó per la cual, no he tornat ni tornaré al cinema en xino. Per cert, no sé si sabreu que les películes extranjeres están vetaes a 50 películes al any, i passant per censura. Poc trellat, perquè després en Internet o pel carrer te pots trobar el mateix que en qualsevol part del món.


Quan algú li toca al xino pel mòvil, i per exemple està en una reunió, o parlant amb tú, li importa un rabe, se fica a parlar pel mòvil i et deixa en la merda en la boca. La tele a tota paleta quan els demés dormen, bramant pel mòvil en l´autobús plagat de gent o quan hi ha algú malalt, no apagar el mòvil per la nit o ficar-lo en silenci, fumar mentres estás dinant o sopant i tirar-te el fum a la cara, furtar-li el seient a les persones majors i a les prenyaes en tot el descaro en l´autobús, espentar-se en el metro de forma ultraviolenta per entrar, furtar-te un taxi en els morros quan han vist que has sigut tú qui l´has parat, conduir per on els passa pels ous (sí, sí, més d´una volta he vist el taxi anar pel carril contrari sols per adelantar), etc, etc...


Per exemple, l´altre día vingué la tía i el tío i els dos fills. La mare del meu amic havia fet el sopar, aixina que els convidà. Es curiós vore els comportaments en familia... si es que es pot dir això. El fill adolescent anà sense apenes saludar cara a l´ordinador, i es fica a parlar per internet i vore págines web. El nano s´asentà en un rincó a jugar en el mòvil i passà de tots, el tío agarrà el plat de menjar i es fica a fartar sense parlar en ningú. La única que pareixia tindre més relació social era la tía que parlava en la mare. Jo per dins estava partintme el cul, la escena era curiosa, perquè estaven son pare del meu amic, ell, el germà i la germana, sentats fent cara amistosa (jo amb ells), i el tío i els fills fent els que passava per la polla. Una malaeducació sense precedents. El mateix ha passat ara mateixa, un amic del germà ha entrat i s´ha ficat a vore una pelicula en l´ordinador, mentres nosaltres dinavem. Perquè sí. És una mostra més de la cultura xina, jo faig el que em passa pel rabo, i si aixina guanye més diners, o tinc més disfrute i benefici personal, millor.


Aquest tipus de coses, tots les hem vist en la nostra societat. El que jo no havia mai es que passaria si TOT el món fera això. Pues el que passa así, que t´agradaría matar a la gent cada dos per tres, i com no pots fer res perquè tots són asquerosament igual d´egoístes, et tornes igual o inclús pitjor que ells. I això fa el món prou més asquerós del que ja es. He de dir que curiosament, una dels coses que em fa sentir orgull d´Europa, de ser europeu, és la cultura de la higiene i el respete als demés, una cosa tan simple com cedir un seient o no tirar un paper a terra i tirar-lo a la paperera, prestar atenció a la gent que parla, i saber que podem molestar a altres persones amb la nostra conducta, fa que la nostra vida siga prou més agradable, i són detalls dels que no ens adonem, perquè no sabem que significa perdre-ho, ja que altres ho fan per nosaltres.
Temps al temps, i ja ho perdrem tot."

No hay comentarios: